![](/media/lib/36/atom-5a3ff971efac7ce9b3851a489b6d37c3.jpg)
Intel na smartfonach
6 maja 2010, 11:03Intel rozpoczął sprzedaż nowej 45-nanometrowej platformy Moorestown, która jest przeznaczona na rynek smartfonów i tabletów. W jej skład wchodzą procesory z rodziny Atom Z6xx.
![](/media/lib/101/n-1203507076_284798-ff64379d52924ed3a98147698432c53d.jpeg)
Wiemy, jakie zmiany czekają Yahoo!
10 stycznia 2017, 12:46W lipcu ubiegłego roku Verizon zgodził się kupić Yahoo! za kwotę 4,8 miliarda dolarów. Z raportu złożonego właśnie przed amerykańską Komisją Giełd (SEC) dowiadujemy się, jaka przyszłość czeka Yahoo!.
![](/media/lib/366/n-bakteriewolkna-ad2d355ad94126288f87748a5df09ede.jpg)
Bakterie mikrobiomu mają ulubione typy włókien
20 września 2019, 11:27Dostarczanie wraz z dietą odpowiednich typów włókien jest konieczne, by mogły się rozwijać prozdrowotne bakterie mikrobiomu jelit, zauważyli naukowcy z Wydziału Medycyny Washington University. Badania prowadzono na myszach, których jelita skolonizowano ludzkim mikrobiomem. Użyto przy tym nowych technik badania całego procesu odżywiania się.
![](/media/lib/563/n-jezyk-f74e3c4c0b2fa1ee5b1b8e4ee1a67210.jpg)
Czy do 5 znanych smaków podstawowych dołączy szósty?
6 października 2023, 08:46Ludzie potrafią wyczuwać pięć smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami. Autorzy nowych badań znaleźli dowody, że istnieje kolejny podstawowy smak, który potrafimy wyczuć. To smak chlorku amonu (NH4Cl). Czy środowisko naukowe zaakceptuje istnienie kolejnego smaku? Na powszechną akceptację umami, którego istnienia jako smaku podstawowego zaproponował japoński naukowiec Kikunae Ikeda, trzeba było czekać około 80 lat.
Yokohama konkurencją dla platformy Napa64 Intela
1 września 2006, 10:46Media donoszą, że w czwartym kwartale bieżącego roku AMD i ATI zaprezentują platformę Yokohama, która ma stać się konkurentem dla Intelowskiej Napa64. W skład nowej platformy wejdą procesory Turion 64 X2 oraz chipsety RS690M, RS690DC i RS790M.
![](/media/lib/108/n-chitynowy-oskorek-31284179f4318cfb042b0300e28ca0a7.jpg)
Nanowspomagacz skóry
19 marca 2012, 09:31Naukowcy opracowali nanocząstki z chitozanem, które zwalczają zarówno pałeczki okrężnicy (Escherichia coli), jak i gronkowce Staphylococcus saprophyticus. Niewykluczone więc, że wejdą one w skład materiałów do opatrywania ran, które będą wspomagać leczenie i chronić przed zakażeniami oportunistycznymi.
![](/media/lib/292/n-proteom-ca123c25eb6b259d6912da6dd94d29a0.jpg)
Powstał 1. na świecie atlas białek zdrowego ludzkiego serca
15 listopada 2017, 11:48Niemieccy naukowcy stworzyli 1. na świecie atlas białek zdrowego ludzkiego serca. Sercowy proteom pokazuje, jakie białka i w jakich ilościach występują w różnych regionach serca i różnych typach tkanek. Dzięki temu będzie można rozpoznać zmiany na poziomie DNA czy białek, które prowadzą do zaburzeń i chorób serca.
![](/media/lib/462/n-dietarosl-47ae67ac61bbdaf174bef1dfd832c13c.jpg)
Dieta roślinna i zdrowy mikobiom chronią przed skutkami stwardnienia rozsianego?
14 lipca 2021, 09:03Badania przeprowadzone na University of Iowa sugerują, że dieta roślinna w połączeniu z odpowiednim składem mikrobiomu może chronić przed stwardnieniem rozsianym. Problem w tym, że osoby cierpiące na to schorzenie nie posiadają w jelitach odpowiednich bakterii.
![](/media/lib/37/125887087_317f684f7a-fd6d2e4e9a655e3068237c4219dcf927.jpg)
Skąd się bierze tkanka tłuszczowa?
6 października 2008, 18:27Amerykańscy badacze donoszą o odkryciu komórek dających początek tkance tłuszczowej. Co ciekawe, głównym obiektem ich badań były... superchude myszy.
![](/media/lib/209/n-spaghetti-347ac8cc060d584a5b30e0e859dac381.jpg)
Makron z betaglukanem dobrze wpływa na mikrobiom i obniża zły cholesterol
21 września 2015, 10:59W przewodzie pokarmowym ludzi, którzy przez 2 miesiące jedli makaron wzbogacony betaglukanem, jednym ze składników błonnika, zwiększyła się liczebność populacji korzystnych dla zdrowia bakterii i zmniejszyła się liczebność bakterii szkodliwych. Zmniejszył się też poziom złego cholesterolu LDL.